Ένα οργανικό ηχομονωτικό πάνελ

Ένα οργανικό ηχομονωτικό πάνελ

Στο πλαίσιο του Mindcraft Project 2023, ο Jonas Edvard παρουσίασε ένα οργανικό πάνελ απορρόφησης ήχου που ανέπτυξε χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη μανιτάρια, κάνναβη και ιτιά. Με τίτλο Myx Sail / Floor, το έργο του παίρνει μορφή ως ένα τετράγωνο πάνελ ηχομόνωσης με την διάσταση της κάθε πλευράς να φτάνει το 1 μέτρο, αναδεικνύοντας τις δομικές ιδιότητες αυτού του σύνθετου βιο-υλικού, όπου παντρεύονται με ένα μαγικό τρόπο η ευελιξία με την ακαμψία. Συνεργαζόμενος με αυτό το «ζωντανό υλικό» σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού και της παραγωγής, ο σχεδιαστής αρχικά διαμορφώνει το πάνελ μέσα σε ένα προσχεδιασμένο καλούπι,  όπου ο μύκητας  (το μανιτάρι) σταδιακά μεγαλώνει και συνδέεται με ένα μείγμα φυτικών ινών. Με τον τρόπο ανάπτυξης του υλικού και την σχεδιαστική διαδικασία ο Edvard έχει ως στόχο να τονίσει πώς οι εγγενείς ιδιότητες οργανικών υλικών όπως ένας μύκητας μπορούν να ενσωματωθούν στους χώρους διαβίωσης και εργασίας μας.

«Η έμπνευσή μου προέρχεται από την παρατήρηση του φυσικού ρόλου του μανιταριού ως ρυθμιστικού παράγοντα ανακύκλωσης, που διασπά τη φυτική ύλη σε χώμα. Ο υπεύθυνος σχεδιασμός, κατά την άποψή μου, περιλαμβάνει την κατανόηση της σχέσης συνεργασίας μεταξύ των σχεδιαστικών επιλογών και του αντίκτυπου που έχουν αυτοί στην φύση. Αυτή η οπτική έχει ως στόχο έναν βιώσιμο κύκλο ζωής». Αναφέρει ο Jonas Edvard στο designboom.

Εξερευνώντας την ηχοαπορροφητική ικανότητα του μανιταριού
Αυτό το project είναι μέρος μιας ευρύτερης ερευνητικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τον Jonas Edvard σε συνεργασία με την Arup Engineers με έδρα του τη Γερμανία. Μαζί, εμβαθύνουν στις ηχοαπορροφητικές ιδιότητες του μύκητα, με τα πάνελ που έχουν σχεδιάσει ώστε να απορροφούν συχνότητες μεταξύ 200 – 2500Hz, το τυπικό εύρος ανθρώπινης συνομιλίας και αλληλεπίδρασης. Ο σχεδιαστής οραματίζεται τη δυνατότητα τα φυσικά, οργανικά υλικά να γίνουν αναπόσπαστα συστατικά διαμόρφωσης των κτιρίων και της εσωτερικής αρχιτεκτονικής. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του Edvard περιστρέφεται γύρω από έναν βαθύ σεβασμό για τη φύση, ο οποίος είναι πραγματικά εμφανής στην εξερεύνηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί και της ανθρώπινης ζωής.

«Η δουλειά μου βασίζεται σε μια πρωτοποριακή έρευνα πάνω στις πρώτες ακατέργαστες φυσικές ύλες με στόχο τη δημιουργία ενός νέου λεξιλογίου στον σχεδιασμό – δοκιμάζοντας τη συνέπεια, την ανθεκτικότητα και την αισθητική των υλικών, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι δυνατότητες και οι ιδιότητες που κρύβονται μέσα στο κάθε υλικό».

Η ανοιχτή προσέγγισή του στο σχεδιασμό οδηγεί σε πειράματα που παράγουν νέα υλικά και αντικείμενα από τοπικές ή οργανικές πηγές, συχνά υιοθετώντας ένα κυκλικό και βιώσιμο ήθος. Στη φάση των δοκιμών του, ο Edvard εξερευνά διάφορους συνδυασμούς υλικών για να καταλήξει στον σχεδιασμό, την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα που τελικά θα έχει το ηχοαπορροφητικό αυτό υλικό με βάση τον μύκητα. Υπογραμμίζει τα φυσικά, πορώδη, ελαφριά και άκαμπτα χαρακτηριστικά. Το έργο του, βαθιά ριζωμένο στην έρευνα, περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση υλικών σε λειτουργικές μορφές και πυροδοτεί συζητήσεις για την αξία και την αισθητική της φυσικής προέλευσης των αντικειμένων.

«Θέλω οι άνθρωποι να μπορούν να αισθανθούν τις ιδιότητες των ήχοαπορροφητικών υλικών και να εμπλακούν σε μια νέα κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα φυσικά υλικά μπορούν να ενσωματωθούν στα σπίτια μας και τους χώρους διαβίωσης».

home