Ο ήχος της βροχής στην θάλασσα
Ο θόρυβος από τις σταγόνες τις βροχής δεν μπορεί να ακούγεται δυνατά 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κι όμως! Ο ήχος μεταδίδεται ικανοποιητικά κάτω από το νερό, καλύτερα μάλιστα από την μετάδοσή του μέσω του αέρα.
«Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την θάλασσα με ένα γιγάντιο χωνί. Σε βάθος δύο χιλιομέτρων οι ήχοι συνήθως προέχονται από το τραγούδι της φάλαινας, από τον θόρυβο που προέρχεται από τις μηχανές των διερχόμενων πλοίων ή από τις κινήσεις των ψαριών. Πάντως ο ήχος της βροχής καλύπτει οποιονδήποτε άλλο!» Αναφέρει ο Έιαλ Αμιτάι, κλιματολόγος της NASA.
Η σταγόνα της βροχής προδίδει την παρουσία της όταν πέφτει στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο κ. Αμιτάι το περιγράφει σαν να βουτάς σε ανοιχτή πισίνα ενώ βρέχει. Ο ήχος της βροχής είναι συναρπαστικός. «Οι σταγόνες και οι φυσαλίδες που δημιουργούνται στην επιφάνεια της θάλασσας παράγουν χαρακτηριστικούς ήχους κάτω από το νερό. Καταφέραμε να τους καταγράψουμε με την βοήθεια μικροφώνων που τοποθετήσαμε στις ελληνικές ακτές. Οι ήχοι μας βοήθησαν να ταξινομήσουμε τις σταγόνες και να καθορίσουμε τον αριθμό τους σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων. Η μέθοδος είναι ιδανική επειδή μας επιτρέπει να συλλέξουμε δεδομένα με μεγάλη ακρίβεια. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να εξακριβώσουμε ποιος ήχος αντιστοιχούσε σε ελαφρά βροχόπτωση ή σε δυνατή νεροποντή».
Ο στόχος των παραπάνω ερευνών και το γιατί οι κλιματολόγοι ερευνούν αυτό το φαινόμενο, είναι η διερεύνηση του παγκόσμιου θερμικού ισοζυγίου. Όταν αρχίζει να βρέχει ελευθερώνεται η θερμική ενέργεια που συσσωρεύεται στους υδρατμούς των σύννεφων. Όσο περισσότερο βρέχει, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια αποδεσμεύεται. Ο ρυθμός της μεταβολής των βροχοπτώσεων μάς βοηθά να κατανοήσουμε τις συνέπειες της παγκόσμιας συσσώρευσης θερμότητας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι σε κάποιες περιοχές βρέχει περισσότερο. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ακριβή στοιχεία σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας.