Αγιουρβέντα και μασάζ
Η Αγιούρ Βέντα, επίσης αγιουρβέντα (η επιστήμη της ζωής) είναι μία μέθοδος η οποία ισχυρίζεται ότι θεραπεύει τον ασθενή μέσω μιας ισορροπημένης ζωής. Η ισορροπημένη ζωή ορίζεται ως ο τρόπος της ορθής σκέψης, της δίαιτας που ακολουθεί κάποιος και της χρήσης βοτάνων, είτε σε ροφήματα, είτε σαν μπαχαρικά μέσα στην τροφή. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην ευρύτερη περιοχή της Ινδικής περιοχής, η οποία ασκείται πλέον και έχει διαδοθεί ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας σε άλλα σημεία του κόσμου.
Ως επιστήμη της ζωής λοιπόν, η Αγιούρ Βέντα επεδίωξε στο σύνολο της εξελικτικής της πορείας ανά τους αιώνες, τη γνώση της συνδυασμένης κατάστασης του σώματος, την επίγνωση σε κάθε στιγμή, των αισθήσεων, του νου και της ψυχής. Σύμφωνα με την Αγιούρ Βέντα η κακή υγεία είναι αποτέλεσμα των εξωτερικών τοξινών και παθογενών καταστάσεων με αποτέλεσμα την διατάραξη του μεταβολισμού αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Αγιούρ Βέντα στο ινδουιστικό πολιτισμικό εννοιολογικό πλαίσιο αποκαλείται συχνά η «Μητέρα Όλων των Θεραπειών», καθώς εκτιμάται ότι υπήρχε ως σύστημα πριν από 6.000 χρόνια. Είναι προϊόν της βεντικής περιόδου του ινδικού πολιτισμού και διδασκόταν προφορικά από δάσκαλο σε μαθητή. Αν και καταγράφηκαν πολλά από τα στοιχεία της, σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος της θεωρίας και της πρακτικής της, που χάθηκε μέσα στους αιώνες. Ωστόσο, φέρεται ότι έχει αφήσει τη σφραγίδα της πάνω σε αρκετούς τομείς της αλλοπαθητικής και της ομοιοπαθητικής ιατρικής, καθώς και σε διάφορα είδη εναλλακτικής θεραπείας.
Το αγιουρβεδικό μασάζ είναι η ικανότητα των μαλαξο-θεραπευτών (μασέρ) της Αγιουρβέδας με την χρήση των χεριών τους των ειδικών ελαίων, να προκαλούν δονήσεις και ενεργειακά κύματα στο σώμα για να εξισορροπήσουν την ροή της ενέργειας. Όσοι ακολουθούν τον αγιουρβεδικό τρόπο ζωής πιστεύουν ότι το σώμα αποτελείται από τα πέντε βασικά συμπαντικά στοιχεία: διάστημα, αέρας, νερό, φωτιά και γη.
Το διαφορετικό αυτό μασάζ χρησιμοποιεί τα βασικά στοιχεία της Αγιουρβέδα για να δημιουργηθεί μια χαλαρωτική εμπειρία, που επικεντρώνεται στην αποβολή του άγχους, αλλά και την «κατάρριψη» των συναισθηματικών εμποδίων. Σκοπός είναι να χαλαρώσουν τα σημεία που απορροφούν όλη την ένταση, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πιο εύκολα η ρύθμιση και η εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος. Η διαφορά του αγιουρβεδικού μασάζ από ένα τυπικό για παράδειγμα σουηδικό μασάζ, είναι η εκτεταμένη χρήση των ελαίων σε συγκεκριμένα σημεία, σε ενεργειακά σημεία που γνωρίζουν οι θεραπευτές. Η θεραπεία είναι πολύ πιο επικεντρωμένη στο χειρισμό των ενεργειακών αυτών πεδίων και στην απελευθέρωση του συναισθηματικού φορτίου και όχι τόσο στις συσπάσεις των μυών του σώματος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα μασάζ αποφόρτισης και χαλάρωσης από άγχος και συναισθήματα, πιο εσωτερικό, και όχι τόσο σωματικό με την έννοια των κινήσεων και των διατάσεων.
Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται, για να μεγιστοποιηθεί η αισθητική εμπειρία, είναι κυρίως γεράνι-τριαντάφυλλο, ο κέδρος και το ylang-ylang και αρώματα όπως το γλυκό πορτοκάλι, η λεβάντα και το ροδόδενδρο. Όλα αυτά συμβάλουν στο να απελευθερωθεί το συναισθηματικό βάρος και να αποκατασταθεί η αίσθηση της ισορροπίας και της αρμονίας.
Συνοπτικά, η Αγιούρ Βέντα δίνει έμφαση στην πρόληψη και ενθαρρύνει τη διατήρηση της υγείας μέσω της ισορροπημένης ζωής. Η γνώση της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου μάς βοηθά να καταλάβουμε πώς μπορούμε να χτίσουμε την ισορροπία του σώματος, του νου και της συνείδησης σύμφωνα με την ατομική μας ιδιοσυγκρασία. Σύμφωνα με την Αγιουρβέντα κάθε άτομο αφήνει ένα μοναδικό αποτύπωμα στον χώρο, διαθέτει ένα μοναδικό ενεργειακό δυναμικό, αλλά και έναν, επίσης, μοναδικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται αυτή την ενέργεια.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί, που επενεργούν στους ανθρώπους διαταράσσοντας την εσωτερική ισορροπία της ιδιοσυγκρασίας τους. Παραδείγματα αυτών των συγκινησιακών και φυσικών εντάσεων μπορεί να αναζητήσει ο καθένας μας στη συναισθηματική του κατάσταση, στις τροφικές επιλογές και τη δίαιτά του, στην εναλλαγή των εποχών και του κλίματος, σε φυσικά τραύματα, στο εργασιακό περιβάλλον και τις οικογενειακές του σχέσεις. Από τη στιγμή που γίνουν αντιληπτοί αυτοί οι παράγοντες, είναι δυνατόν κατά την αγιουρβεντική οπτική να πάρει κανείς τα κατάλληλα μέτρα και να εκμηδενίσει ή να ελαχιστοποιήσει τα αποτελέσματά τους. Μπορεί, επίσης, να εγκαθιδρύσει και πάλι την πρωτογενή του ισορροπία. Η ισορροπία είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων. Η ανισορροπία αντιπροσωπεύει τη διαταραχή. Η υγεία είναι ισορροπία, η ασθένεια διαταραχή. Μέσα στο σώμα μας υπάρχει μια διαρκής αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ισορροπία και τη διαταραχή. Από τη στιγμή που γίνει κατανοητή η φύση και η δομή της διαταραχής, είναι δυνατόν να επανεγκαθιδρυθεί η ισορροπία. Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό της Αγιούρ Βέντα.